Indien u spataders heeft kan u bij ons terecht voor een beoordeling, waarbij er een duplex-onderzoek gebeurt. Een duplex-onderzoek is een combinatie van echografie van de bloedvaten en het meten van de stroomsnelheid van het bloed in die vaten. Bij een duplex-onderzoek worden bloedvaten in beeld gebracht (net zoals bij echografie) en wordt in het beeld door middel van kleur de stroomrichting en stroomsnelheid weergegeven (zoals bij doppleronderzoek).

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zal er, na overleg tussen vaatchirurg en dermatoloog, bepaald worden op welke manier uw spataders eventueel behandeld kunnen worden.

Dit kan op een conservatieve manier: in dat geval zal gekeken worden welke steunkousen of andere maatregelen genomen kunnen worden om uw klachten zoveel mogelijk te beperken.

Indien we tot behandeling overgaan kan dit onder de vorm van sclerocompressiebehandeling. Dit is het wegspuiten van spataders met een vloeistof. Grotere spataders zullen met schuim (foamsclerose) behandeld worden, al dan niet onder begeleiding van een echo.

Bij een Müller operatie worden de spataderen onder lokale verdoving via hele kleine sneetjes weggehaald. De Müller methode is vooral geschikt voor grote spataderen. Mochten er nog kleine spataderen overblijven, dan kunnen deze op een later tijdstip alsnog worden weggespoten.

Indien blijkt dat de spataders te groot zijn voor bovenvermelde ingrepen, zal u naar een ziekenhuis doorgestuurd worden voor een grotere operatie of endoveneuze behandeling.